مجله لیان

آیا ماهی بدون تیغ داریم؟

ماهی کم استخوان

در پاسخ به این سوال ابتدا باید نقش تیغ را در بدن ماهی بشناسیم و در ادامه کم تیغ ترین ماهی ها را به شما معرفی می کنم.
در همه ی ماهیان تیغ در حقیقت ساختار اسکلتی آن ها به شمار می رود. تیغ ها وظیفه نگه داری اندام ها و شکل بدن و دفاع و منبعی برای دخیره کلسیم و سایر مواد معدنی است.
پس نمیتوان از هیچ نوع ماهی این انتظار را داشت که عاری از هرگونه تیغ یا استخوان باشند.  درخصوص مقدار استخوان در هر ماهی،  سن ماهی ، شرایط محیطی رشد و نوع ماهی ها تاثیرگذار می باشد.

سن ماهی در میران تیغ

ماهی های کوچک، زیر یک کیلوگرم عمدتا اسکلت بدنی ظریف تری دارند، در نتیجه تیغ یا خارهای ریز آن ها بیشتر می باشد. به عبارت دیگر هر مقدار که سایز ماهی درشت تر شود درصد تیغ ریز کمتر شده و به استخوان درشت تبدیل میشود، پس در نتیجه ماهی هایی با سایز درشت تر، تیغ ریز کمتری دارند و فقط دارای استخوان درشت وسط هستند.

شرایط محیطی

آب شور به دلیل وجود نمک و سایر مواد معدنی چگالی بیشتری نسبت به آب های شیرین دارد. به اصطلاح آب شور سنگین تر از آب شیرین هست، در نتیجه ماهی برای شنا در آب شور باید چگالی بیشتری داشته باشد به همین دلیل ماهیان آب های شور اسکلت بدنی درشت تر و سنگین تری نسبت به ماهیان آب  شیرین دارند. ماهی های آب شیرین استخوان های ظریف تر و سبک تری دارند.

دلیل دیگری که ماهیان اقیانوسی یا دریایی کمترین میزان استخوان کوچک را دارند، تنوع و وفور مواد معدنی در دریاهای آزاد می باشد. ماهیانی که در این نوع آب ها زندگی می کنند خیلی راحت تر مواد معدنی به وِیژه کلسیم را در استخوان های خود جذب می کنند و تیغ های ریز آنها سریع تر به استخوان درشت تبدیل ی شود. ماهیان آب های شیرین و دریاچه های کوچکتر توانایی کمتری برای جذب مواد معدنی دارند و طبیعتا استخوان های ریز آنها بیشتر می باشند.

میزان استخوان ماهی

به همین دلیل است که:

در کشورما کمترین میزان تیغ یا خار ریز در ماهیان جنوب دیده می شود. ماهیان دریای خلیج فارس و دریای عمان حتی در شرایط سنی یکسان میزان تیغ ریز کمتری نسبت به ماهی های دریایچه خزر دارند.

انواع ماهی کم استخوان

و اما مهمترین مساله در خصوص میزان تیغ نوع ماهی می باشد. اسکلت و ساختار تیغ، در انواع ماهی ها مختلف می باشد.
اگر تیغ یا خار ماهی شما، کودکان و یا سالمندان را اذیت میکند ماهی های زیر را به شما پیشنهاد میکنیم.

  1. شیر ماهی اصل خلیج فارس
    عمده صید ماهی شیر درشت از ۳ کیلو تا ۲۰ کیلو می باشد.این ماهی در این سایز ها هیچ گونه خار ریز میان بافتی ندارد و همین موضوع باعث محبوبیت بسیار زیاد آن شده است. مخصوصا برش فیله آن بسیار لذیذ و مناسب خوراک کودکان و یا سالمندان که تیغ ماهی برایشان مشکل است می باشد.
  2. هامور سفید
    ماهی چرب ، گوشتی و استخوان درشت هامور نیز هیچ گونه تیغ ریزی ندارد و بسیار مناسب کباب کردن و یا حتی سرخ کردنی است.
  3. میش ماهی
     طعم بی نظیر شبیه به شوریده و بافت گوشتی بدون خار باعث شده هرکسی بعد یکبار تست کردن این ماهی علاقمند به این ماهی شود. مخصوصا کسانی که به ماهی کبابی علاقه مند هستند از طرفدارهای وفادار میش ماهی می باشند.
  4. راشگو
    به دلیل لذیذ بودن گوشت آن به آهوی دریا معرف می باشد. این ماهی نیز در سایز های بالای یک کیلو هیچ گونه استخوان ریز میان بافتی ای ندارد.
  5. تن هوور
    قطعا شما هم با مصرف کنسرو تن ماهی به این فکر افتادید که تیغ این ماهی کجاست.تن هوور همان ماهی است کاملا بدون تیغ ریز می باشد.
  6. حلوا سیاه
    حلوا سیاه لذیذ و گوشتی علاوه بر میزان کم استخوان چربی کمتری دارد و هضمش مخصوصا برای کودکان و سالمندان بسیار راحت تر است.
  7. سکولا
    سکن یا سکولا ماهی دیگریست با شباهت بسیار زیاد گوشت به ماهی شیر، کم استخوان و مناسب کباب کردنی می باشد.
  8. شوریده درشت
    این ماهی نیازی به تعریف نداره و ۹۹ درصد ایرانی ها تستش کردن.سایز بالای ۷۰۰ گرم این ماهی استخوان ریزی ندارد. برای سبزی پلو با ماهی بی نظیرترین ماهی می باشد.

    شعری
    یکی از ماهیان کم تیغ و بدون بو ماهی شعری است.این ماهی بدلیل کمتر شناخته شدن قیمت مناسبی هم نیز دارد.

    سرخو
    سرخوی زیبا و خوش طعم در سایز های بالای ۱ کیلو هیچگونه خار ریزی ندارد.

جهت راهنمایی های بیشتر با کارشناسان لیان در تماس باشید .

1 نظر در “آیا ماهی بدون تیغ داریم؟

  1. حسین برمک گفت:

    خیلی جامع و کامل بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *